П'ятниця, 26 квітня 2024, 08:18
Повна версія сайту
;
Cєргєй Карась
Cєргєй Карась

Do you speak языком Европейского Союза?..

16:09 19.12.2018    Коментарі   Переглядів: 2638   

"Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України".

(Стаття 10 Конституції України

Україна - унікальна країна навіть для пострадянського простору. Це одна з небагатьох країн, де громадянин може не знати єдину державну мову країни і відчувати себе не неуком, а ледве не королем.

Але останнім часом ситуація (якщо дивитися телевізор та звертати увагу на рекламу) почала виправлятися: президент зробив українську мову і боротьбу за неї одним з "локомотивів" своєї агітаційної кампанії:

Читаючи ці гасла створюється впевненість: Україна хоче позбутися "російськомовної залежності" і нарешті розвиває свою, українську мову. Але як завжди є але. Про один з аспектів цього "але" я і розповім.

"Мова Євросоюзу"

Вся справа у Федерації волейболу України (ФВУ), організації, яка проводить чемпіонати країни з волейболу - одному з найбільш популярних командних видів спорту. Ви здивуєтеся, але з нинішнього року інформація про змагання у чоловічій та жіночій Суперлігах (це елітні дівізіони українського волейболу) недоступні українською мовою. Сайт ФВУ, при спробі подивитися інформацію про Чемпіонат України, автоматично переправляє на якийсь портал "uvf-web.dataproject.com", який за замовчуванням доступний англійською мовою...

Але це було б ще нічого. Ми люди не горді, і можемо самостійно перемкнути мову. Тим більше сайт пропонується відразу на дюжині мов, серед яких китайска, турецька, ісландська... так, наприклад, виглядає сторінка Чемпіонату України серед жінок... угорською мовою (так, переклад там лише частковий):

Але ось української мови серед них немає. Тобто вболівальники, журналісти, та всі, хто цікавляться волейболом, не можуть отримати інформацію про український чемпіонаті українською мовою!

Тому ще 10 жовтня, я відправив звернення на електронну пошту ФВУ, з проханням зробити інформацію про чемпіонат України доступною українською мовою.

Але місяць, протягом якого за чинним законодавством, мені повинна була прийти відповідь, минув. А ніяких новин від ФВУ не було, як не з`явилася й інформація про чемпіонат  українською.

Тому довелося ще раз звернутися письмово. І ось, на цьому тижні відповідь прийшла. Тримайтеся за стільці і читайте:

Мені здається, ця відповідь - гідний пам'ятник для підручників юриспруденції. З неї ми дізнаємося, що розпорядником інформації про чемпіонат України ФВУ зробила таку собі компанію "Геніус Спортс" і нібито зняла з себе зобов'язання щодо інформування про чемпіонат. Але це порушує регламент чемпіонату України в якому написано, що організацію та проведення змагань забезпечує ФВУ та Міністерство молоді та спорту. А ось про "Геніус Спортс" я в регламенті не знайшов... нічого...

Але справжньою "бімбою" відповіді є посилання на Конституцію України та Статут ФВУ. Чому? Бо у Статуті ФВУ написано, що офіційною мовою федерації є українська мова, російська визнається як мова спілкування, англійська - як мова для спілкування з міжнародними організаціями та федераціями інших країн.

 

Але чемпіонат України це не офіційне спілкування з міжнародними федераціями => вся інформація про чемпіонат повинна бути українською. Конституція України, нагадаємо, гарантує всебічний розвиток української мови.

Але вишенькою на торті у відповіді ФВУ став останній абзац (ви вже встигли його оцінити?): "Як відомо, в найближчий час будуть внесені зміни до Конституції України щодо закріплення стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі", - вочевидь, саме це передбачення майбутніх змін українського законодавства, на думку президента Федерації волейболу України, і є головним обґрунтуванням того, чому вже зараз можна відмовитися від використання української мови.

Тобто раніше в Україні домінувала російська мова, тепер пропонується привілейоване положення для мов Європейського Союзу (їх 24 - від грецької та ірландської до англійської та французької).
А можна ми в Україні хоч трохи українською поговоримо, шановні чиновники?.. Можна, га?..
P.S. Мені здається, пробачати таке ФВУ не можна, і ми, українці, повинні домогтися того, щоб про чемпіонат України писали державною мовою. Тому закликаю всіх, кому небайдужа доля української мови в Україні, написати звернення до ФВУ з вимогою вести інформацію про чемпіонат України з волейболу  українською мовою. Контакти федерації є в шапці їх відповіді. Мені лист вони надіслали з наступної адреси: Київ-1, вул. Трьохсвятительська, буд. 13, оф. 5. Індекс: 01001

P.P.S. Сьогодні рівно два роки як я переїхав в Україну, хоча ще 2,5 роки тому це здавалося нереальним. Вірте у мрію. Все можливо. З днем святого Миколая!

Коментарів ще немає