Субота, 20 квітня 2024, 01:01
Повна версія сайту
;
Юрий Бутусов
Юрий Бутусов

Андрій Гмирін - новий "рішала" офісу президента в питаннях спирту, цигарок, конвертів та податкової

18:14 30.03.2021    Коментарі   Переглядів: 6448   

Держава, де всі рішення ухвалюються в кількох кабінетах одного офісу, приречена уособлювати корупцію. Концентрація влади в офісі Андрія Єрмака НЕ ​​прискорює реформи, а посилює розвал уряду і відновлює низку масштабних тіньових схем, для менеджерування якими призначаються перевірені "старі смотрящі".

13 лютого СБУ затримала підозрюваного в передачі секретної інформації терористам підполковника податкової міліції Едуарда Устинова, запити на інформацію якого оформлялися начальником ДФС Вадимом Мельником і начальником Оперативного управління Володимиром Ткаченком. Незважаючи на цей скандал, ні Мельник, ні Ткаченко навіть не відсторонені від виконання обов'язків на період слідства. Чому?

Ресурс влади в українській політиці - це перш за все саме фіскальні відомства. Від них залежить ситуація на тіньових ринках, що генерують кеш - ринок цигарок, ринок спирту, конвертаційні центри, нелегальний експорт сільгосппродукції, автозаправні станції. Там, де є живі гроші, які простежуються і легко відмиваються, де немає ніякої відповідальності і ніяких слідів, там, де для "заробітку" керівникам досить нічого не робити, а всього лише на час прикрити очі.

Можна констатувати, що в Офісі президента під керівництвом Андрія Єрмака створена стійка група по прямому впливу на тіньову економіку, під виглядом "нещадної боротьби".

Для координації силовиків в ОП працює Олег Татаров, на пост голови Державної фіскальної служби призначений Вадим Мельник. А "смотрящим" за тіньовими потоками став, за даними джерел, Андрій Гмирін.

Фіскальна служба зараз офіційно в процесі ліквідації - але фактично, за допомогою Татарова, отримує з потрібних питань всі необхідні повноваження, ми бачимо це по справі Устинова. "Вирішувати" треба постійно.

За даними джерел Цензор.НЕТ, Гмирін з'являється в Офісі президента регулярно. Так, з 1 по 17 березня Гмирін з'являвся там 6 разів, останній - о 9.30 17 березня. Тобто це не рядовий відвідувач - який не займає жодної державної посади, а вельми впливова людина.

В Офісі він ходить солідно, з особистим помічником-охоронцем. Веде зараз солідну публічну діяльність, пише блоги та статті по податковим реформам.

Хто ж такий цей чоловік без посади у владі?

Відомо наступне. Гмирін - 1983 року народження. У МВС з 2005-го.

У 2007-2011 роках - в Головному управлінні по боротьбі з організованою злочинністю МВС. Ряд київських бізнесменів, з якими ми спілкувалися, стверджують, що не раз "вирішували питання" з Гмиріним в цей час. Він часто призначав зустрічі в ресторані "Маямі" і запам'ятався тим, що викладав на стіл два особистих телефону "Верту", і "курирував" гральним бізнесом столиці. Ну і "вирішував" різні бізнес-конфлікти в Києві. Тобто був аж ніяк не рядовим співробітником, а був за часів Януковича "рішалою" великого масштабу.

2011-2013 - Держслужба боротьби з економічними злочинами МВС.

У 2013-15 роках - податкова міліція ДФС, в тому числі після Революції, коли ДФС очолював Ігор Білоус (Гмирін отримав великий вплив, однак наступний глава ДФС Насіров звільнив Гмиріна буквально через два місяці після вступу на посаду).

У 2015-17 роках - Фонд держмайна, помічник голови ФДМ Ігоря Білоуса.

З 2019 го - доцент кафедри Університету Державної фіскальної служби. Так, які ж цікаві він читає лекції для учнів ... Не менш цікаві, ніж його блоги про боротьбу з тіньовою економікою.

Гмирін тісно пов'язаний з угрупованням колишніх і діючих співробітників Нацполіції, чиї інтереси представляє в Офісі Олег Татаров. Контакти та взаємодію вони налагодили ще в 10-13-му роках.

Цікаво, що при цьому Єрмак руками Гмиріна і Татарова розширює свій вплив і зараз планує замінити керівництво Податкової та Митної служб на своїх перевірених людей. Тих, які можуть ще чіткіше налагодити "систему". Про вплив Гмиріна каже підбір кандидатів на конкурс голови Податкової служби.

Зараз Офіс Єрмака просуває на конкурсі з призначення голови Державної податкової служби Олександра Кучеренко. Кучеренко - 1982 року народження. Це кадровий податківець, який в 2015-2017 роках разом з Білоусом прийшов до Фонду держмайна на посаду начальника Київського відділення ФДМ. Зв'язок з Гмиріним очевидний.

Тепер Єрмак просуває Кучеренко на місце чинного глави ДПС Сергія Любченко. І вже не вперше робляться спроби збити з посади на митниці Павла Рябікіна. Це все явища одного порядку - стара міліцейська "гвардія" задовольняє кадровий і фінансовий голод ОП і розширює зони свого впливу. Їм треба поспішати - адже через кілька місяців повноваження ДФС закінчаться повністю. І треба встигнути перестрибнути в якісь інші крісла. Ідеально для них - якщо і Бюро економічної безпеки, і митниця, і податкова будуть в одних руках.

Явище Гмиріна - це ще одна демонстрація, що чинна влада насправді широко користується старими кадрами, перевіреними при минулих президентах. Це показник, що Єрмак, Шефір, Татаров, Гмирін, Мельник, Ткаченко думають не про зміни у фіскальній сфері, а про розширення сфери впливу конкретної групи осіб. Спроба лікувати тіньову економіку за допомогою "смотрящих" приречена на провал.

Юрій Бутусов - український журналіст. Головний редактор сайту "Цензор.НЕТ", оглядач "Дзеркала тижня".

Джерело: Цензор.НЕТ.

Коментарів ще немає