Субота, 27 квітня 2024, 04:46
Повна версія сайту
;

Сміттєпереробний завод коштуватиме Чернігову 35 мільйонів євро

14:01 08.12.2016    Коментарі  
 

Сміттєпереробний завод повного циклу, який не потребуватиме сортування сміття, коштуватиме Чернігову не більше 35 мільйонів євро.

Про це сьогодні, 8 грудня, заявив Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко під час презентації майбутнього заводу польськими інвесторами.

За словами Атрошенка, якщо депутатський корпус підтримає рішення щодо будівництва заводу, польська сторона буде заключати умови із «твердою» ціною. Ці виплати «ляжуть» на міський бюджету. А ось збільшення тарифів для населення за утилізацію сміття не передбачаються, відзначив мер.

У той же час, раніше Владислав Атрошенко заявляв, що після будівництва заводу плата для містян виросте у 10 разів.

Як розказав міський голова, на сьогоднішній день, за приблизними розрахунками, один чернігівець на місяць сплачує 5,6 гривень за вивезення сміття. У той же час, у Польщі, громадяни платять близько 80 гривень з людини в місяць за вивезення сортированого сміття і близько 140 гривень з людини на місяць за несортироване.

Владислав Атрошенко зауважив, що в інших країнах Європи ціни ще вищі.

«Я знаю, що фінансова спроможність чернігівців одна з найгірших по Україні, у той же час, у місті існує велика екологічна проблема. Якщо ми не хочемо за це платити, то і не треба про це говорити»,- відмітив міський голова.

До речі, щорічно в Чернігові накопичується близько 100 тисяч тонн сміття.

Представляти проект сміттєпереробного заводу до Чернігова приїхали Лешек Войтасяк, член правління Великопольського Воєводства та Войцех Венцлавк, Голова Правління АО Цегельски.

Поляки пропонують новітні технології переробки сміття, які не передбачають сортирування, що у свою чергу є меншим «тягарем» для міського бюджету, адже не доведеться закупати зайві контейнери для сміття.

Тим більше, як відмітив Войцех Венцлавк, для заводу, який приймає сортироване сміття, щонайменше 85% містян мають самостійно його сортувати, якщо ж відмовляться від сортування більше 15% чернігівців – завод не зможе прийти сміття. «Деньги, выброшенные на ветер»,- підсумував Владислав Атрошенко.

Як розказав Войцех Венцлавк, їх сміттєпереробний завод функціонує наступним чином: спочатку сміття подрібнюють,  після цього його відправляють у своєрідний вакуумний «термос», де воно обдається паром, температура якого 120 градусів Цельсію. Сміття містить близько 70% води, а після такої термічної обробки втрачає близько 60% і перестає смердіти. Після, сміття без запаху напрявляють в другий цех, де відбувається механічне сортування (наприклад, магніт відбирає залізо і т.п.). На виході – сміття перетворюється на 8 різних субстанцій для вторинної переробки. Зі 100% сміття, лише 8% не підходять для вторинної переробки, його складують окремо, на звалищах, але, жодної екологічної загрози для населення воно вже не несе.

Також, за його словами, біомаса, яка виходить після переробки на заводі, може бути використана як паливо.

На сьогоднішній день Владислав Атрошенко та польські інвестори обговорюють питання розміщення заводу у Чернігові. На наступному тижні має приїхати польський технічний експерт для консультацій.

Як розказав Атрошенко, на сьогодні є два варіанти його розміщення – біля сміттєзвалища на Масанах та на території Чернігівської ТЕЦ. Однак, аби використовувати біомасу у якості палива, Чернігову необхідно буде закупити ще кілька машин для її транспортування до Чернігівської ТЕЦ. Владислав Атрошенко виказав свої побоювання стосовно того, що це буде багато коштувати місту, адже, тоді є можливість погіршення дорожнього покриття по об’їзній.

У той же час, біля Чернігівської ТЕЦ є 9 га вільної землі, де можна було б збудувати завод. Тим більше, що пар для заводу можна використовувати той, що йде від ТЕЦ. Це, за словами міського голови, допоможе значно зекономити кошти.

Тож, на наступному тижні Владислав Атрошенко пообіцяв визначитися із місцем розташування заводу.


Автор: Чернігівщина: події і коментарі
Коментарів ще немає