Субота, 20 квітня 2024, 09:24
Повна версія сайту
;

“Нестримне бажання зробити життя кращим”, або Хто балотується у Чернігові

11:29 17.07.2019    Коментарі  
 

Представляти інтереси мешканців Деснянського та частини Новозаводського району міста Чернігова у Верховній Раді виявили бажання 15 кандидатів. 

За право потрапити до парламенту на 5 років змагаються 8 представників партій та 7 самовисуванців. Кожен третій уже був депутатом чи працював в органах місцевого самоврядування. 

Зе!Семінський від «Слуги» – колишній помічник “регіонала” 

На президентських виборах 2019 року в цьому окрузі найбільшу кількість голосів здобув лідер партії "Слуга народу" Володимир Зеленський.

Від політсили Президента кандидується Олег Семінський – очільник ТОВ «Укргаззбут». Свого часу Семінський був гендиректором «Нафтогазвидобування». 

Він був помічником народних депутатів Нестора Шуфрича («Партія регіонів»), Миколи Рудьковського (СПУ) та Ярослава Мендуся (СПУ).

У 2006 році він уже балотувався до Ради від «Соціалістичної партії»

У Парламенті, згідно з програмою, Семінський добиватиметься скасування недоторканності народних депутатів, спрощення процедури імпічменту президента та запровадження механізму відкликання депутатів усіх рівнів, які втратили довіру виборців.

В його програмі також є згадка про будівництво заводу з виробництва скла на базі «Хімволокно». Місцеві ЗМІ писали про те, що такий завод планують відкрити в Городнянському районі, а пісок для виробництва видобуватиме фірма, пов’язана з Семінським. Остання вже навіть отримала відповідний спецдозвіл на користування надрами. 

Тандем бізнес-партнерів

Конкуренцію Семінському на окрузі складе екс-голова Чернігівської ОДА та колишній нардеп від цього округу Валерій Куліч. Він фактично повертається на “свій” округ. У 2014 році він уже був обраний народним депутатом України у 205-му окрузі від БПП. Але склав мандат нардепа у зв'язку з призначенням головою Чернігівської ОДА і на перевиборах перемогу тримав Сергій Березенко.  Цього разу Березенко не балотується.

Після втрати мандату нардепа Куліч був обраний депутатом обласної ради і суміщав цю роботу з посадою голови ОДА. У 2017 році він не відвідав жодного засідання профільної комісії. А влітку 2018 року Куліч був звільнений з посади голови адміністрації. 

Отримавши мандат нардепа, Куліч обіцяє ухвалити закони, які в найкоротші терміни дозволять закінчити процеси децентралізації, провести адміністративну і територіальну реформи. У самому ж місті обіцяє розвивати ЖКГ та інженерні мережі міста і підвищити рівень енергетичної ефективності.

За Куліча агітує інший екс-нардеп, чинний міський голова Чернігова Владислав Атрошенко. У місцевих ЗМІ з'явилися фото бордів із зображенням мера та закликом підтримати екс-голову ОДА.

Рекламу Куліча в Фб оплачував місцевий телеканал «Дитинець», який опосередковано повязаний з Владиславом Атрошенком. На зустрічі з виборцями політики теж ходять парою. У тому числі - і на комунальні підриємства. Це можна розцінювати як використання адмінресурсу, що є порушенням виборчого законодавства.

За даними системи Youcontrol, Куліч і Атрошенко – бізнеспартнери. 

З місцевого – на національний рівень

У боротьбу за мандат нардепа пішли й інші представники органів місцевого самоврядування. Так, ВО «Батьківщина» на окрузі висунула свого партійця, члена виконкому Юрія Власенка

“Опора” спіймала Власенка на передчасній агітації. Він спілкувався з виборцями та роздавав свої візитівки, агітатори розповсюджували газету обласного осередку партії, а у місті з’явилася зовнішня агітація із зображенням майбутнього кандидата та його цитатами до моменту офіційної реєстрації. 

Власенко з 2011 року працює на громадських засадах помічником нардепа Валерія Дубіля. В лютому 2016 року він очолив партійну організацію міста. До цього працював начальником головного управління юстиції в Чернігівській області. А ще Власенко керує юридичним департаментом у новому проекті ВО "Батьківщина" –  "Центр захисту киян" і був довіреною особою Тимошенко на президентських виборах у  Києві (213-й округ).

У 2016 році він балотувався в народні депутати по 206 округу й програв забудовнику, провладному кандидатові з Києва Максиму Микитасю. Тоді Власенко перерахував у виборчий фонд 1,75 млн грн. Згідно з його ж декларацією, такий внесок він зробити просто не зміг би.

Він також невдало балотувався до Чернігівської міськради у 2015 році та до Чернігівської облради. Після невдалих виборів став членом виконкому Чернігівської міської ради.

Юрій Власенко значиться як помічник депутата “Партії регіонів” Сергія Андроса у 5 скликанні ВРУ. У  6 та 7 скликанні він на платній основі працював з двома нардепами з “Батьківщини” – Валерієм Дубілем та Русланом Лук’янчуком.

Конкретних обіцянок у програмі кандидата немає. Власенко просто розмірковує, що було б справедливим для українців та жителів Чернігова зокрема. 

«Було б справедливо, щоб кожен чернігівець, незалежно від статі, віку чи професії, почував би себе абсолютно щасливим в Чернігові. Мав можливість своєю щоденною працею гідно забезпечувати себе та свою родину, відкривати для себе все нові горизонти, подорожувати, розвиватися та просто насолоджуватися життям“.

Балотується до Верховної ради і екснардеп 5-го скликання від ВО “Батьківщина”, проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’зків Київського національного університету будівництва і архітектури Володимир Ткаченко

У 2007 році Ткаченко вийшов з фракції «Батьківщини» та ввійшов до широкої Коаліції національної єдності – фактично до коаліції Януковича.

Цього разу Ткаченко балотується як самовисуванець. Після отримання мандату обіцяє сприяти громадському контролю за діяльністю депутатів та службовців, а також підтримувати місцеві творчі колективи, спортивні команди та рухи. 

Проректор проживає в Києві, у передвиборному документі зазначає, що захищатиме інтереси чернігівців у парламенті. 

“Свободівець” і “радикал”

Кандидат від «Свободи» Володимир Грецький – голова Деснянської районної у місті Чернігові ради. У 2014 році він уже балотувався в нардепи як самовисуванець.

Нині Грецький – член ВО «Свобода», від цієї політичної сили у 2015 році балотувався до Чернігівської міської та обласної рад. Раніше входив до партії «УДАР», у 2010 році у її складі намагався потрапити до міської та обласної рад.

Серед іншого, в програмі кандидат пропонує запровадити обов’язкову перевірку держслужбовців та кандидатів на виборні посади за допомогою детектора брехні та «ініціювати зміну безплідних Мінських угод та Нормандського формату». Це – типова програма свободівців.

Хоче потрапити в Парламент і заступниця Грецького Марія Родикова. Її кандидатуру висунула партія «Наш край». У своїй програмі кандидатка робить акцент на комунальній сфері – ремонті доріг, вуличному освітленні, ОСББ, впровадженню енергозберігаючих технологій, оснащенні шкіл та садочків, будівництві дитячих майданчиків. Хоча ці обов’язки належать до повноважень міської влади.

Кілька обіцянок майже дослівно повторюють обіцянки Миколи Співака на виборах мера Вовчанська у 2006 році. Ще одна дублює фразу з передвиборчої програми Ігоря Климпуша, який у 2012 році балотувався до Верховної ради.  Навіть слово “міліція” кандидатка не змінила на “поліцію”. 

Є у списку кандидатів і чинна депутатка Чернігівської міської ради від “Радикальної партії” Жанна Шерстюк. Паралельно вона займається адвокатською діяльністю. У декларації за 2014 рік кандидатка вказала 0 грн доходів. З її слів виходить, що витратила вона протягом року також 0 грн.

Серед завдань кандидатка ставить перед собою вирішення питання із будівництва сміттєпереробного заводу задля покращення екологічного стану Чернігова. Програма Жанни Шерстюк передбачає також вирішення транспортного сполучення залізницею Чернігова з іншими регіонами. В усіх інших аспектах програма повторює основні ідеї «радикалів».

Кандидати від партій екс-регіоналів

Кандидатом від «Опозиційної платформи – За Життя» по 205 округу зареєструвався Василь Куліда. Обіймає посаду регіонального менеджера АТ «Райффайзен Банк Аваль». Раніше був очільником обласного УМВС на Чернігівщині. 

У період з 2010 по 2015 рік був депутатом Чернігівської обласної ради від «Партії регіонів». До входження у список «Опозиційної платформи – За життя»перебував у штабі партії «Наш край».

У своїй програмі говорить про надання Донбасу автономного статусу у складі України та  прийняття закону про вільну економічну зону на Донбасі. 

“Опозиційний блок” на окрузі висунув Світлану Живенко. Кандидатка має власний бізнес – директор будівельної компанії «СВ надійний партнер». Протягом останніх 4 років є депутаткою Чернігівської міської ради.

У 2018 навколо Живенко розгорівся скандал. Юристи “Тисни” (Bihus.Info)  домоглися від міськради відмовитися від тендерної пропозиції депутатки на ремонт адміністративного приміщення на вул. Ремісничій, 19. Виявилося, що Живенко розіграма 2 мільйони на тендері на ремонт будівлі Управління ЖКГ з ФОПом, у квартирі якого вона проживала.

У своїй передвиборчій програмі кандидатка говорить, що йде до Парламенту, оскільки міська влада “не може допомогти чернігівцям у найголовніших питаннях: як заплатити за послуги ЖКГ, чи вистачить зарплати чи пенсії на ліки та їжу. Тільки в центральному органі законодавчої влади набуваєш дійсну нагоду слугувати інтересам народу та рідного міста в рамках контролю над органами державної влади”. 

Маловідомі кандидати

Є серед кандидатів і самовисуванці, про яких відомо небагато. 

Куц Ярослав Валентинович – повний тезка начальника Управління ЖКГ Чернігівської міськради, однак у них не збігається рік народження – «двійник» на 23 роки молодший за відомого чиновника. Кандидат має середню спеціальну освіту, проживає в місті Чернігові і тимчасово не працює.

Обіцяє “позбутися старих політиків, які 27 років водили нас по колу”. Також кандидат заявляє, що підтримає законопроекти про зняття недоторканності із президента України, суддів, депутатів, підтримає новий виборчий кодекс із відкритими списками.

Самовисуванець Михайло Бабенко проживає в Києві і є генеральним директором, ПрАТ “Медфарком-Центр”. Фірма фігурувала у скандалі щодо закупівлі вакцин та інших медичних препаратів

Попри те, що балотується Бабенко по округу, який знаходиться в межах Чернігова, у його програмі є цілий розділ, який стосується розвитку села. 

Ольга Куліш працює касиром у ФОП Ушакова. Кандидатка у народні депутати України позиціонує себе, як представницю простих людей, яка “більшу частину життя жила та працювала в Чернігові”, а тому знає, що потрібно для нього зробити. Обіцянки - відповідні: підвищення зарплат та пенсій, виділення коштів на вдосконалення соціальної інфраструктури, збільшення кількості робочих місць . Також кандидатка пропонує перекласти податковий тягар на плечі олігархів.

Пенсіонери-самовисуванці

Є серед самовисуванців і пенсіонери. Наприклад, мешканець Львова Сергій Асмолов. У своїй передвиборчій програмі обіцяє “всюди, де можливо, замінити чиновників на комп’ютери” і таким чином подолати корупцію. Хоче змінити орієнтири суспільства убік єдності країни та “високотехнологічної економіки”, запровадити підтримку громадських організацій на місцевому рівні та впроваджувати місцеві референдуми. Про проблематику Чернігова в його передвиборчій програмі згадок немає.

Леонід Сапон також нині на пенсії. Раніше працював  в обласному управлінні УМВС. У 2015 році балотувався по цьому ж округу до Верховної Ради України. У своїй програмі кандидат каже, що іде до Верховної ради, бо має нестримне прагнення зробити життя людей кращим.

Також Рух ЧЕСНО опублікував аналіз кандидатів у 174-му виборчому окрузі (Холодногірський та Новобаварський райони м. Харкова) та у 146 окрузі в Кременчуці на Полтавщині. Незабаром підготуємо аналітичні матеріали стосовно кандидатів в інших округах області.

Нагадаємо, 21 липня 2019 року відбудуться позачергові вибори до Верховної Ради України. 

https://www.chesno.org


Автор: Громадський рух "ЧЕСНО"
Коментарів ще немає