Субота, 20 квітня 2024, 00:26
Повна версія сайту
;
Cєргєй Карась
Cєргєй Карась

Слово кандидата, справа президента. Зеленський та громадянство

21:27 12.08.2019    Коментарі   Переглядів: 4919   

«Україна не відмовиться від своєї місії бути прикладом демократії для пострадянських країн. І частиною цієї місії буде надання захисту, притулку та українського громадянства всім, хто готовий боротися за свободу. Ми будемо надавати притулок та допомогу всім - всім, хто готовий боротися пліч-о-пліч з нами за нашу і вашу свободу. Ми будемо надавати українське громадянство представникам усіх народів, які страждають від авторитарних та корумпованих режимів. У першу чергу — росіянам, які сьогодні страждають чи не найбільше», - таку важливу заяву, вже після свого обрання на посаду президента, зробив Володимир Зеленський.

Заява ця дійсно вкрай важлива. Адже за 5 років, що триває війна, Україна  не створила жодної програми повернення співвітчизників, зокрема, українців Росії. Й це при тому, що, нагадаю, українська діаспора Росії - найбільша у світі, й найменш захищена

Запит кандидату

Насправді українці, у переважній більшості щонайменше, доволі легковажно ставляться до свого громадянства, й вважають, що вжеж українске громадянство отримати дуже легко. Насправді все далеко не так. 

Наприклад згідно з Законом "Про громадянство України" громадянство може отримати той, хто 5 років безперервно проживає в Україні, або понад 2 роки живе у шлюбі з громадянкою (громадянином) України. Однак, правозастосовча практика відризняється від закону. Наприклад, коли на початку цього року ми з дружиною відсвяткували 2 річницю нашого весілля й я пішов у міграційну службу, щоб дізнатися як я можу отримати громадянство та які документи подавати, мені сказали: ніяк. Спочатку ти маєш подати документи на нову посвідку на тимчасове проживання (вона оформлюється десь з 2 тижні й термін її дії - рік), потім - на постійне проживання (оформлюється до року), й лише потім - на громадянство (до 3 років). Причому, знаючи історії своїх знайомих, я розумію, що "до року" - це реально рік, й "до 3 років", скоріш за все, теж саме 3 роки. Тобто замість норми: "понад 2 роки у шлюбі - громадянство", ми отримуємо реальність - "понад 6 років у шлюбі - громадянство". 

6 років...  Шість років, то ціла епоха. 6 років тому, наприклад, я ще вчився в університеті, Росія не анексувала Крим, а Янукович збирався підписати асоціацію з ЄС. 

Щоправда громадянство можна отримати простіше. Якщо тобі надасть його президент своїм указом. Так, наприклад, його отримав скандальний нападник футбольного донецького "Шахтаря" Жуніор Мораєс, чи російські біатлоністки Бех та Рассказова (надав їм громадянство ще Петро Порошенко, цікаво - погугліте). 

До чого це я? До того, що заява Зеленського обіцяла прорив. Але "прорив" треба підштовхувати. Й ось щоб все точно з'ясувати, ще 30 квітня я направив звернення Володимиру Зеленському. Так як у той час він ще де-юре не очолив країну, звернення я направив на адресу партії "Слуга народу", від якої він балотувався на пост голови України. 

Якщо вам ліньки читати довгий текст з картинки, ось про що я запитував пана Зеленського: 

"Й знаходячись у Росії, й після переїзду в Україну я (як Ви й зазначали у своєму зверненні) намагаюся боротися за свободу та проти авторитаризму. Докладніше з моєю історією можна ознайомитися у матеріалі «Українець Росії. Рік на Сіверщині» у газеті   «Деснянська правда» № 52 (28615) від 28 грудня 2017 року.

У зв’язку з цим прошу Вас відповісти: де, як так коли я можу отримати українське громадянство?

Які кроки Ви плануєте зробити на посту Президента, щоб сприяти реінтеграції патріотично налаштованих українців Росії у українське суспільство?"

Лист був замовним, й, не без пригод (це окрема, й навряд дуже цікава історія), я одержав сповіщення від "Укрпошти": звернення було отримано партією "Слуга народу" 6 травня: 

Тривале мовчання й... очікувана відповідь

Володимир Зеленський очолив державу, пройшли 30 днів, відведені на відповідь, але лист мені так й не надходив. Я звертався до Уповноваженного Верховної Ради з прав людини, але це не допомогло. Тому першого липня я написав листа вже президенту Зеленському. Лист був все той же, лише у додатку я просив уточнити, чому на нього не відповили вчасно. Й ось днями нарешті надійшла відповідь. Підписана вона, звісно, не президентом, а лише заступником керівника департаменту з питань звернення громадян офісу президента. Але, безумовно, сприймається цей лист, як офіційна позиція голови держави. 

Й ось ця позиція: 

У відповіді мені нагадали, що Зеленський запропонував розробити механізм надання громадянства етнічним українцям з "дружніх країн". Але навряд чи це стосується українців Росії, й, зокрема мене. Тож навряд чи це стосується питання, яке я ставив. Так, має бути розроблений й мезанизм надання громадянства тим, хто потерпає від порушення прав й свобод у своїх країнах. Але, наприклад, я зараз живу в Україні. Й навіть якщо такий механізм буде розроблений й запрацює, він, схоже, не буде стосуватися ані мене, ані тих, хто переїхав в Україну за останні 5 років. Тож про обіцянку: "І частиною цієї місії буде надання захисту, притулку та українського громадянства всім, хто готовий боротися за свободу. Ми будемо надавати притулок та допомогу всім - всім, хто готовий боротися пліч-о-пліч з нами за нашу і вашу свободу", - певно доведеться забути... 

- Подавайте заяву у міграційну, - приблизно так радять у Зеленського. 

Тож норма - громадянство не раніше за 6 років (якащо ти не Жуніор Мораєс), скоріш за все, продовжить діяти. Й, незалежто від того чи "готовий я боротися за свободу" © (по-Зеленському), де-факто стати громадянином України я зможу приблизно тоді, коли закінчиться перший термін Володимира Зеленського. Навряд чи раніше. 

Зате ми це з'ясували. 

P.S. Якщо міграційна та партія "Слуга народу" нададуть свої відповіді, буду додавати їх у цей матеріал. 

UPD від 13 серпня. Сьогодні Володимир Зеленський підписав Указ, згідно з яким спрощено надання громадянства громадянам Росії, які брали участь в АТО та тим, хто був переслідуваний у Росії за свої політичні переконання (вочевидь справа йде про тих, проти кого заведені карні справи), за умови надання "довідки Міністерства закордонних справ України, дипломатичного представництва чи консульської установи України, виданої в установленому Кабінетом Міністрів України порядку" (щоб це не значило). Особисто мені це не допоможе, але, наприклад, тим хто може постраждати від переслідування у зв'язку зі співпрацєю з СКУ може полегшити життя (щоправда треба ж буде довести що тебе переслідували, тобто досідитися поки за тобою не прийдуть, а потім збігти, чи як?.. - оце не дуже зрозуміло). 

UPD від 7 вересня. Я просив МЗС, як центральний орган співпраці з закордонними українцями, пояснити хто та як може отримати громадянство по новому Указу президента: чи треба для цього чекати ув'язнення у Росії, чи, достатньо, наприклад, доказів співпраці з СКУ, та що має бути у довідці МЗС, яка й допоможе отримати громадянство згідно з новим Указом. Й ось що мені відповіли: 

Наскільки я зрозумів з цього листа, де-факто механізму надання громадянства громадянам Росії, які воювали в АТО, або яким загрожує політичне переслідування в Росії, ще немає... Зафіксували це. 

Коментарів ще немає