П'ятниця, 19 квітня 2024, 00:22
Повна версія сайту
;
Cєргєй Карась
Cєргєй Карась

Українці, яких ніхто не зустріне...

18:20 31.07.2019    Коментарі   Переглядів: 2119   

Одинадцяте липня - знаковий день для найбільшої української діаспори світу, для українців Росії. Саме цього дня російська Генеральна Прокуратура визнала  Світовий конґрес українців (СКУ) небажаною організацією

Й ось як прокоментував цю новину російський віце-президент СКУ пан Валерій Семененко: 

"З чим і поздоровляємо", -  написав один з керівників СКУ, представник організації у Росії, лише через 6 днів додавши до "поздоровляємо" лапки.

- Ну і пофіг, - скажуть одні. 

- Тааак, це перемога України та щире визнання ролі діаспори! - скажуть інші. 

Але давайте розбіратися. 

"Голос діаспори"

Що таке - СКУ? СКУ - це найбільша діаспорна українська організація, яка сама себе називає "голосом понад 20-мільйонної української діаспори" (звідки в неї дані про те, що українська діаспора нараховує аж 20 мільйонів - окреме цікаве питання). 

Особисто я, після того як у конфлікті з Світовий конґресом українських молодіжних організації (скорочено - СКУМО, й так, номінально СКУМО - то інша організація) СКУ встало на сторону так званого "керівництва СКУМО", ставлюся до СКУ негативно. Але навіть я двічі був офіційним міжнародним спостерігачем  на виборах до Верховної Ради України саме від СКУ. Взагалі СКУ проводить щорічні з'їзди та начебто під їхньою егідою проходить достатньо багато події, в яких абсолютно точно приймали участь сотні українців Росії (але я думаю, що мова йде про тисячі). 

Що за "небажаність"? 

Як писало видання "Медуза", тим, хто співпрацює з організацією, яка потрапила у список небажаних, може загрожувати від 15 тисяч штрафу до 6 років ув'язнення! Так, може й не загрожувати, але всі чули про багаточисельні справи Хізб ут-Тахрір: після анексії Криму Росія просто визнала усіх прихильників цього руху, який легально існує в Україні, поза законом, й почала засуджувати  людей. 

Всі (хто цікавиться темою) чули про справи "Сеті", "Новоґо велічія", та, врешті-решт, про те, що в Росії можуть посадити навіть за лайк. За лайк! Вподобайку!  Вся справа лише у наявності вказівки, й у бажанні силовиків отримати нову "зірочку" на погони. 

Тобто зараз створена законодавча база, щоб покарати усіх хоч якось, хоч трошечки активних українців Росії (адже майже всі вони хоч колись, хоча б якимось чином співпрацювали з СКУ). Тому ж пану Семененко (якщо він зараз живе у Росії), що "поздоровив" (спочатку навіть без лапок) всіх українців Росії з цим рішенням, як віце-президенту СКУ, загрожує найбільша небезпека. Але дістатися може майже усім. 

Причому ще у 2015 році, коли СКУ потрапила у російський так званий "патріотичний стоп-лист", я підіймав питання безпеки українців Росії у розмові зі Стефаном Романівим, який у той час був секретарем, а сьогодні доріс аж до першого віце-президента СКУ. Відповіді на питання: "Що СКУ буде робити для безпеки тих, хто з ними співпрацює чи співпрацював?" - я так й не почув. 

Й ось, СКУ офіційно "небажана" у Росії, Домоклов меч завис над головами усіх активних українців Росії (підкреслю, що мова йде про сотні, а, більше реально казати про тисячі людей). 

Що ж робить українська влада? 

Варто згадати слова Володимира Зеленського, який на той час вже був обраним, але ще не приступив до виконання обов'язків: "Україна не відмовиться від своєї місії бути прикладом демократії для пострадянських країн. І частиною цієї місії буде надання захисту, притулку та українського громадянства всім, хто готовий боротися за свободу. Ми будемо надавати притулок та допомогу всім - всім, хто готовий боротися пліч-о-пліч з нами за нашу і вашу свободу. Ми будемо надавати українське громадянство представникам усіх народів, які страждають від авторитарних та корумпованих режимів. У першу чергу — росіянам, які сьогодні страждають чи не найбільше", - писав у Телеграмі Президент за кілька днів до інавгурації. 

Але як же відреагувала українська влада на внесення СКУ до списку "небажаних" у Росії? А ось такою заявою МЗС у "Фейсбуці": "МЗС України висловлює рішучий протест у зв’язку з рішенням генеральної прокуратури Росії щодо визнання «небажаною» діяльність Світового конгресу українців. Таке рішення вкотре продемонструвало незмінність репресивної політики РФ, спрямованої на ліквідацію громадських організацій української меншини на території РФ.

З іншого боку, не може не тішити той факт, що зареєстрована у Канаді неурядова організація українців «становить загрозу основам конституційного ладу та безпеки РФ». Світовий конгрес українців завжди буде загрозою для Кремля, хоча метою цієї організації є підтримка української ідентичності, реабілітація українських поранених військовослужбовців та цивільних осіб, що постраждали від російської збройної агресії проти України, здійснення просвітницьких програм та українського шкільництва за межами України, а також збереження національної пам’яті про жертви Голодомору в Україні у 1932-1933 роках."

Чим погана така заява? Та тим, що у ній жодним словом не згадується що (та чи буде взагалі) держава планує робити для того, щоб врятувати не організації (адже організації (юридичну особу) не можуть посадити на 6 років), а тих, кому загрожує реальна небезпека - конкретних українців Росії, патріотів. Бо, нагадаю, зараз в Україні діє 0 (нуль) програм репатріації закордонних українців

Але ж не може такого бути, щоб Україна просто наплювала на українців, не захистила україномовних в Росії... 

Щоб розставити крапки над "ї" я звернувся в МЗС з проханням (цитата): "надати наступну інформацію: Що буде робити українська влада, та, зокрема МЗС, для допомоги українцям Росії, які співпрацювали з СКУ й яким тепер може загрожувати за це адміністративне чи карне покарання у Росії? Чи будуть створені умови для репатріації (евакуації) таких українців? Чи буде їм надана юридична та психологічна підтримка?"

Й ось що уповноважений заявити МЗС: 

Простіше кажучи, всіх традиційно  посилають на "юх". Адже про те, що де-факто в Україні нереально отримати статус біженця знають не тільки мої особисті знайомі. Ос наприклад про цю проблему писала "Радіо Свобода", а ось - ВВС

Створювати щось нове (маю на увазі нові програми, чи хоча б Закони), евакуювати патріотично налаштованих українців, яким тепер реально загрожує небезпека, Україна не збирається. Й тут, схоже, на них ніхто й не чекає. Ось так. 

Читайте також: 

Коментарів ще немає